Rázottkáposzta birkahússal


Rátkai palacsinta
Receptek
Ruszin gombaleveske

Rázottkáposzta birkahússal
Tard (lakodalmi étel volt)

 

Hozzávalók: 1 kg savanyú káposzta, fél kg birkahús apróra vágva, kb. 30 dkg gersli, só, bors, pirospaprika.

Kizsírozták az edény alját, rátettek egy sor birkahúst, egy sor káposztát. Ezt ismételték, míg tartott az alapanyag. Az utolsósorban a gerslit is rászórták és a tetejére a káposztát. Felöntötték vízzel, hogy ellepje és lassú tűzön rázogatva, főzték lefedve. (A húst sózták és kevés borssal is megszórták.) Ha a káposzta nem volt elég fűszeres, azt is utánafűszerezték. Ha megfőtt, rántást készítettek rá. Tálalás előtt összekeverték, és úgy szolgálták fel.


Viga Gyula: Hagyományos ételek, ízek Mutatvány Borsod-Abaúj-Zemplén megye táplálkozási kultúrájából 11. l.