Rázottkáposzta birkahússal
Tard (lakodalmi étel volt)
Hozzávalók: 1 kg savanyú káposzta, fél kg birkahús apróra
vágva, kb. 30 dkg gersli, só, bors, pirospaprika.
Kizsírozták az edény alját, rátettek egy sor birkahúst, egy
sor káposztát. Ezt ismételték, míg tartott az alapanyag. Az utolsósorban a
gerslit is rászórták és a tetejére a káposztát. Felöntötték vízzel, hogy
ellepje és lassú tűzön rázogatva, főzték lefedve. (A húst sózták és kevés
borssal is megszórták.) Ha a káposzta nem volt elég fűszeres, azt is
utánafűszerezték. Ha megfőtt, rántást készítettek rá. Tálalás előtt
összekeverték, és úgy szolgálták fel.
Viga Gyula: Hagyományos ételek, ízek Mutatvány
Borsod-Abaúj-Zemplén megye táplálkozási kultúrájából 11. l.
|