Erdőhorváti perec


Csimbókos leves
Receptek
Füle-farka pörkölt

Erdőhorváti perec

 

Változatok: tojásos perec, böjtös perec.
Általános besorolás: perecfélék
Különleges, egyedi jellemzők: kerek alakú főtt, majd sütött perec, melyet madzagon, tízdarabos füzérbe kötve, vásárokon árusítanak.

Az erdőhorváti perec kétféle lehet. A tojásos kb. 5 cm, a böjtös pedig kb. 6 cm átmérőjű, 0,5-0,8 cm vastagságú karika. A perec színe sárgásbarna, kemény, ropogós, a böjtös kissé sós, a tojásos kissé édeskés ízű. A böjtös perec 15 kg liszt, 2 marék só, 30-35 db kockacukor, illetve ennek megfelelő kristálycukor, 2 dkg élesztő és a gyúráshoz szükséges víz felhasználásával készül. A tojásos perechez 15 kg liszt, 3,5 liter tej, 75 db tojás, 1,5-2 kg cukor, 75 dkg vaj, 20 dkg élesztő szükséges.


Hagyományok, ízek, régiók 365-366.l.



Hagyományok, ízek, régiók