Erdőhorváti perec |
Csimbókos leves |
Receptek |
Füle-farka pörkölt |
Erdőhorváti perec
Változatok:
tojásos perec, böjtös perec. Az erdőhorváti perec kétféle lehet. A tojásos kb. 5 cm, a böjtös pedig kb. 6 cm átmérőjű, 0,5-0,8 cm vastagságú karika. A perec színe sárgásbarna, kemény, ropogós, a böjtös kissé sós, a tojásos kissé édeskés ízű. A böjtös perec 15 kg liszt, 2 marék só, 30-35 db kockacukor, illetve ennek megfelelő kristálycukor, 2 dkg élesztő és a gyúráshoz szükséges víz felhasználásával készül. A tojásos perechez 15 kg liszt, 3,5 liter tej, 75 db tojás, 1,5-2 kg cukor, 75 dkg vaj, 20 dkg élesztő szükséges. Hagyományok, ízek, régiók 365-366.l. ![]() |