Pampucka


Molnárkalács
Receptek
Piskótatekercs tokaji borhabbal

Pampucka
(farsangi fánk)

 

Fél kiló langyos helyen tartott liszthez öt-hat tojás sárgáját adjuk. Két deka élesztőt édes-langyos tejben felfuttatjuk, csipet sót, kevés porcukrot adunk hozzá. Az egészet fakanállal dolgozzuk ki, úgy, hogy közben mindig olvasztott vajat csurgatunk rá, összesen két-három evőkanálnyival. Nagyon jól ki kell dolgozni a tésztáját. Letakarva fél órát pihentetjük, majd vastagon meglisztezett gyúródeszkára borítjuk. Kisujjnyi vastagságúra nyújtva fánkszaggatóval kiszaggatjuk, ismét pihentetjük, amíg dupla magasságúra kel. Bő, forró olajon sütjük. Kézbe fogjuk a fánkot nyersen; a közepénél ujjunkkal kis mélyedést teszünk. Előbb az egyik, majd megfordítva a másik oldalát is sötétpirosra sütjük. Ha jó a tészta, könnyűre kelt, akkor körben középen fehér csík, szalag marad. Ezért szalagos fánknak is nevezik.

A kisült fánkot porcukorral meghintjük, a közepén a mélyedésbe baracklekvárt teszünk. 


Pető Margit: Kedves vendég, tiszteltessél, nálunk megvendégeltessél 150 l.